Del 8 al 20 de juny se celebra al Teatre Romea el Barcelona Rossini Opera Festival, un esdeveniment en el qual el Grup Focus i l’Òpera de Cambra de Barcelona han unit il·lusions i esforços per celebrar la música de Rossini. S’hi representaran les òperes L’occasione fa il ladro i La scala di seta, amb direcció musical d’Assunto Nese i direcció d’escena de l’Anna Ponces i, a més, hi haurà conferències, recitals i d’altres activitats amb la presència de personalitats molt reconegudes en el panorama musical internacional. Raúl Giménez assumeix la direcció artística del Festival.
El Teatre Romea va acollir dimecres, 26 de maig, la presentació del Barcelona Rossini Opera Festival produït per l’Òpera de Cambra de Barcelona. L’acte va comptar amb la presència de Josep Maria Pou, director artístic del Teatre Romea, Raúl Giménez, director artístic del festival, Assunto Nese, director musical i la directora d’escena Anna Ponces.
Josep Maria Pou va definir aquest festival com “una petita joia dins la programació del Teatre Romea que neix amb la voluntat de tenir continuïtat”. Pou ha fet referència a la part culinària de Rossini per definir aquest festival: “els canelons Rossini són coneguts pel seu petit toc de trufa, talment com aquestes dues setmanes farcides d’actes i activitats”. També va fer referència al vincle històric entre el Teatre de Sarrià —seu de moltes de les funcions de l’Òpera de Cambra de Barcelona— i el Romea: “hi ha una cosa que ens agermana. El Teatre de Sarrià es va construir fa aproximadament 200 anys, però va patir una reconstrucció al cap dels anys que es va fer utilitzant els plànols del Teatre Romea com a base, ja que l’arquitecte que ho va dissenyar era el fill de l’arquitecte del Romea”.
Raúl Giménez va recordar que aquest que ara comença serà el tercer festival dedicat a Rossini a Europa, després del pioner a Pesaro, ciutat natal de Rossini, i el de Wildbad (Alemanya) amb el qual l’Òpera de Cambra de Barcelona ha col·laborat amb molta freqüència. “Portem molts anys treballant el repertori de cambra amb els joves i a més, tenim la sort de poder fer-ho amb temps, amb cura. És així com es pot aprofundir i polir els detalls estilístics i escènics d’aquest valuós repertori”.
Assunto Nese va fer memòria per explicar els orígens de la companyia: “l’Òpera de Cambra de Barcelona va néixer a Sarrià i després de més de 10 anys de trajectòria, podem veure el resultat d’haver esperonat les carreres de joves talentosos que avui estan cantant per tot arreu. El millor mestre, com sempre diu Raúl, és l’escenari i els joves que somien a actuar en els grans teatres necessiten oportunitats per defensar rols protagonistes davant el públic”.
Anna Ponces, directora d’escena, ha exposat la seva lectura de les dues òperes que es representaran durant el BROF: “són dues farses que es van estrenar en la joventut del compositor”. En aquest cas, “hem revaloritzat i repensat com fem perquè l’espectador contemporani es relacioni amb aquest repertori” i ha afirmat que és “una defensora que aquestes farses funcionen musicalment i dramàticament”. En els dos casos, es tracta d’un repartiment jove que permet treballar des de dins, la part més interior de l’obra. Sobre L’ocassione fa il ladro diu “ens hem situat a Naples (Florida, EUA) en els anys 60, ja que trobàvem versemblant traslladar l’acció de la farsa que originalment se situava a la Nàpols italiana”. En el cas de La scala di seta, “l’hem plantejat com una sitcom situada en un apartament de París”.
Com a preludi del BROF el passat dia 3 de maig, es va oferir el Barcelona Rossini Opera Festival Opening Concert, una Gala Inaugural que va comptar amb les veus de figures que han fet, fan i faran possible que el repertori de Gioachino Rossini conservi la seva vitalitat i continuï emocionant i fent somriure el públic.
Per més informació, consulteu https://www.teatreromea.cat/ca/off/brof/